Pliva patka preko Save... ispeći patku na ražnju

Brojni su postovi i recepti na internetu kako pripremiti ovo ili ono na vatri, roštilju,....ali kako ispeći patku na ražnju su rijetki pa evo jedne od brojnih mogućih varijacija:
1. Nabaviti mladu domaću patku.

 2. Pristojno je posoliti izvana i unutra!


3. Lagano dodati mljevene paprike (ne mnogo i ne ako je gorka) i malo Curry-a u prahu.

4. Za marinadu iscijediti sok 2 naranče, 1 žlicu meda, malo suhe kadulje i majčine dušice, 3 žlice ulja i 3 g soli. (Ukoliko više volite azijske varijante može marinada od sojinog umaka, đumbira i dosta curry-a)

5. Naložiti vatru, prvenstveno drvima, ugljen stavite jedino ako baš nemate strpljenja stalno ložiti i kontrolirati vatru. Aroma patke pečene na drvima je daleko daleko bolja.

6. Ražanj s patkom postaviti iznad žara, ne direktno iznad plamena. 75°C-80°C je sasvim dovoljno za ispeći patku da ostane sočna. Patku cijelo vrijeme uredno mazati marinadom.
7. Dva sata kasnije patka je sočna, vesela i spremna za konzumiranje.
Dobar vam tek :) 





Primjedbe